Aplec de Sant Bernat de Menthon (1953)

Part de l'article que publicà Joan Prat Bartomeu, en el butlletí del Centre numero 446, abril de 2012.

 

Fotografia 1 - A la sortida de l’Església del Santuari en començar la processó, al fons en Josep Prat i Daranas cantant a ple pulmó, davant seu en Pere Frigola i Palomer (Sutirà), a l’altre costat en Ramon Sarquella, darrera seu en Pedro Antonio Martín Gómez, autor de la imatge, i en primer terme el Pare Marc ajudat per en Miquel Rustullet i Culubret, i en Joan Prat i Bartomeu, com a escolans.

En aquella processó els assistents es varen anar tornant en el transport de la imatge, amb l’excepció de tres persones que varen voler gaudir de l’acte sense portar la imatge: en Josep Prat i Daranas , l’ Isidre Palmada i Llora i l’Esteve Boschmonar ( Pitxin ).

 

Fotografia 2 - El primer recorregut la imatge. En primer terme en Pedro Antonio Martín Gómez, l’escultor, a qui l’Isidre Palmada i en Josep Prat, varen cedir l’honor, com autor de la imatge, de ser el portador privilegiat, a l’altre extrem en Pere Palmada i Cuso, a la dreta en Josep Feliu, al fons al centre en Pere Frigola i Palomer (Sutirà), i a la dreta de blanc l’Esteve Boschmonar (Pitxin).

Fotografia 3 – Davant, controlant l’estabilitat de la imatge en el transport, en Pedro, autor de l’escultura, portant la imatge: en Benet Puig i Terrades, que no recordava haver vist mai aquesta fotografia, i menys encara que fos ell, a l’altre extrem el fill gran de l’Isidre Palmada, en Pere, darrera seu en Miquel Rustullet, davant en Rigau, més enrere el Pare Marc, i al fons un protagonista d’excepció: en Pitxin.

Fotografia 4 – És la imatge de Sant Bernat, el maig del 1953.

Fotografia 5 - En Josep Prat i Daranas, que amb una gran fe, humilitat i amb una energia extraordinària, va portar la imatge de Sant Bernat carregada en la seva motxilla, fins dalt del Mont sense que ningú l’ajudés. El campanar del Monestir de Sous al costat, fent un respir, contemplant  el llarg camí recorregut.