LES NOSTRES RUTES

GR 1 Tram del Pla de l'Estany

Durant la segona meitat del segle VIII l’imperi Carolingi inicià la conquesta de la península Ibèrica, llavors sota domini musulmà. Aquesta conquesta tan sols reeixí a capturar la part septentrional de la vall del riu Ebre, terres que antigament havien format part del regne visigoy, raó per la qual els francs es referiren a les terres que van des del Roine fins al Llobregat com a Gòtia o Gothica. Paral·lelament, com a mer referent geogràfic, i emprat de manera culta i limitadament entre es anys 821 i el 850, l’autor dels Annals Reials dels Francsusà la locució «Marca Hispanica» per a designar globalment, en sentit ampli i no només circumscrit als comtats catalans, tots els territoris conquerits per Carlemany com a barrera defensiva a la frontera sud del Regne Franc. Per aquest territori és per on discorre el GR 1, conegut també com a Sender històric. Un sender de gran recorregut que transita per places tan importants durant el període comtal com ara Castelló d’Empúries, Besalú, Ripoll o Sant Joan de les Abadesses, entre d’altres.

 

 

 

PR-C 120 Banyoles-Rocacorba

El traçat del PR®-C 120 recupera l’antic camí dels Biertencs (també conegut com a camí de les Burres de Biert) que els habitants del veïnat de Biert, utilitzaven per baixar al mercat setmanal de Banyoles. Aquest camí també fa d’enllaç amb una xarxa de senders a la muntanya de Rocacorba, senyalitzats pel Consell Comarcal del Gironès, que uneix les valls de la Llémana (Granollers de Rocacorba), del Revardit (Biert), de la riera de Rocacorba (Rocacorba), de la riera de Falgons (Falgons) i del Matamors (Pujarnol).

RUTES DEL WIKILOC

Rutes del web de WIKILOC

Selecció de unes quantes rutes del web WIKILOC que poden ser del vostre interès.

Traks de les rutes del Llibre Racons del Pla de l'Estany. 25 rutes per a sorprendre't.

Pere Llorens Ros (Crespià, 1958)
És mestre de Primària i llicenciat en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va néixer a Crespià i des del 1994 resideix a Melianta (Fontcoberta). Els últims 26 anys de mestre els va exercir a l’institut-escola Salvador Vilarrasa de Besalú. Actualment està jubilat i participa activament en l’activitat cultural del poble.
Des del 2001 forma part activa del grup excursionista El Triops Marxaire, des d’on es fan sortides al llarg de tot l’any i és un dels organitzadors de la sortida anual d’àmbit local per donar a conèixer la comarca. També participa des de fa anys en la redacció d’un article a la revista municipal El Butlletí. L’any 2008 va col·laborar en la publicació del llibre sobre Fontcoberta de la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”. 
Actualment forma part de la Brigada de Voluntaris de Crespià i de Fontcoberta -dedicades a la neteja i senyalització de diferents senders- i realitza també un estudi de recerca de la història de Crespià a través d’entrevistes a la gent gran.
Amb la redacció d’aquest llibre ha aglutinat els seus coneixements geogràfics amb l’afició a la botànica.

Zona de ROCACORBA des de Canet d'Adri

XARXA DE SENDERS PER LA MUNTANYA DE ROCACORBA 
Des de fa uns set anys, i amb l’ajuda de la guia Rocacorba, de Lluís Willaert, una colla de voluntaris es dediquen a netejar i recuperar camins per la muntanya de Rocacorba, més recentment en col·laboració amb l’Ajuntament. En els darrers dos anys, s’ha dut a terme una tasca de senyalització d’aquests camins i dels principals accidents geogràfics de la zona, com per exemple turons, colls, elements de patrimoni..., informació que, a part de facilitar l’orientació a l’excursionista, ajuda a consolidar la toponímia, els noms de lloc d’aquests indrets. 
El següent pas ha estat fer una xarxa de senders, per refermar la majoria d’aquests camins, formada principalment per dues rutes circulars, d’uns vint quilòmetres cada una, que tenen el punt d’inici en el pavelló municipal de Canet i que passen per les quatre rutes principals d’accés al santuari de Rocacorba des de Canet: el camí de Maverd, el camí de la Riera, per la carena de Roca Mascaró i per la carena de Roques Altes. 
Les altres vuit rutes, també circulars però més curtes, de quatre a sis quilòmetres de llargada cada una, connecten amb les dues principals i formen en conjunt una xarxa de senders, per tal que cada persona pugui dissenyar el trajecte i la durada de la caminada que vulgui fer. 
Totes les rutes estan descrites en els dos sentits de la marxa, i ofereixen la mateixa informació que els senders de llarg o petit recorregut (GR i PR) de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya: descripció del recorregut incloent-hi temps, distància i desnivell. Cal tenir present que els temps són reals de marxa efectiva sense parades, però no deixen de ser orientatius, així com les distàncies. 
Al llarg de les rutes, s’hi han posat rètols de fusta pirogravats, la majoria direccionals a les principals bifurcacions i de situació en els punts més remarcables, que complementen les explicacions de les rutes. Els desnivells i el tipus de terreny són assumibles per a qualsevol persona acostumada a caminar per muntanya. Amb la informació de l’horari i del desnivell de les rutes, cadascú podrà valorar si la caminada està a l’abast de les seves possibilitats. 
En aquest projecte han col·laborat, a part de l’Ajuntament de Canet d’Adri, els Amics de la Serra de Finestres, el Centre Excursionista de Banyoles i la Colla el Cul Actiu Estassador. 

Rutes per la Comarca, a peu i amb BTT

Més informació a l'enllaç adjunt.