SANT MAURICI DE CALÇ

SALVEM-LO !!!!

Si agafeu la carretera de Pujarnol, abans d'arribar al primer pont, veureu a mà dreta un indicador que diu Sant Maurici de Calç: es tracta d'una ermita molt entranyable d'estil romànic i que té la seva singularitat a través de la galeria de finestres situades al llarg dels dos costats del mur i de l'absis, és del 1017 i al llarg dels anys si feia una tradicional Aplec que aplegava a molta gent tant de Banyoles com de la comarca.

Doncs bé en l'actualitat aquest patrimoni es troba en un estat tan deplorable que, si no s'hi fa una actuació urgent, es perdrà totalment, donat que es podria esfondrar la coberta així com la façana i els murs de l'àbsis, presenten esquerdes verticals. També ha desaparegut  la coberta del campanar d'espadanya.

Una de les característiques de l'excursionisme en general i del Centre Excursionista de Banyoles de manera especial, ha estat el ferm compromís de col·laborar en la conservació del patrimoni històric i cultural del nostre entorn, en aquesta tasca si va esmerçar durant molts d'anys l'il·lustre i enyorat component de la Junta del C.E.B., en Joan Surroca i Ferrerque es va dedicar de forma incansable i desinteressada a promocionar i encapçalar la recuperació de nombroses esglesioles de les nostres comarques. Segur que si ell estigués encara entre nosaltres, no hauria permès l'actual deteriorament de Sant Maurici de Calç. És per això i que volent honrar la seva memòria i la Secció de VETERANS I GENT TRANQUIL·LA del Centre Excursionista de Banyoles s'ha compromès a encapçalar la iniciativa de consolidació i reconstrucció d'aquesta joia del romànic. En aquesta tasca hi esteu tots convidats.

De moment disposem del permís del Bisbat per la neteja tant de l'interior com de l'exterior,tasca en la qui hem dedicat ja dos dies a més d'arreglar els bancs de l'església i reforçar la porta d'entrada. Ara estem traient la terra de l'atri per deixar al descobert el seu empedrat i reconstruir la bancada del voltant.

Estem en la tasca de l'elaboració del projecte de reconstrucció que porta a terme l'arquitecte tècnic en Tomàs Teixidor i Masgrau, fill dels membres de la nostra secció, en Tomàs i la Neus. També s'està confeccionat un detallat pressupost de les obres a realitzar i que portarà a terme Construccions Nando Padilla. Una vegada disposem d'ambdós treballs els presentarem al Bisbat per a la seva aprovació i així poder presentar-los a Patrimoni de la Diputació per al seu finançament. En aquest aspecte ens posarem en contacte amb l'Ajuntament de Porqueres i la Diputació per obtenir el seu reconeixement.

Som a temps de salvar Sant Maurici de Calç, però és urgent actuar. L'estat de l'ermita no admet demora. Nosaltres hi estem compromesos, estimem la nostra Comarca i no volem que es perdi aquest bonic patrimoni. Comptem amb l'ajuda de tothom!!!