Febrer 2020

 

Dissabte 8 i Diumenge 9 de Febrer – MIRADORS DE L’EBRE

Després de 10 anys seguim amb l'intercanvi anual amb les amigues i amics de la Terra Alta. Els nostres guies ens proposen una ruta de mar, riu i muntanya, ben segur que ens faran xalar!

Dissabte

Ascendirem al mirador per excel·lència del Delta de l’Ebre, la Foradada, el segon cim més alt de la Serra del Montsià, des d’aquesta vista s’aprecia perfectament com el riu Ebre empeny mar endins i just al peu tindrem la Ràpita, un poble antigament poblat per pirates, monges i pescadors.

Des de l’aparcament del Coco d’en Jordi, ascendirem per un bosc frondós d’alzinar mediterrani fins la Font del Burgar. Seguirem pujant fins fer cap a una antiga construcció de cases, haurem arribat a Mata-redona. En aquest punt ja visionarem el punt més àlgid de la ruta. Planejarem per assolir el cim, amb un últim esforç la Foradada. De baixada passarem pel bosc del Burgar que ens portarà de volta al Coco d’en Jordi. Hores de marxa: 4h

Diumenge

Amb aquesta excursió descobrirem les primeres construccions del Pinell de Brai, iniciarem camí per les Murtes, resseguirem el barranc el Ribassos per arribar a la Casa del Broi (considerada com la primera casa el poble per tradició). En aquesta zona descobrirem la Font del Broi, el pou i safareig del Broi. Deixarem enrere aquestes antigues construccions per ascendir a la Mola del Broi d’on podrem veure tota la Ribera de l’Ebre, fins la Serra del Montsant. A continuació, farem cap al cim més alt, l’Atalaia una antiga construcció que va servir de punt de guaita durant la Guerra dels Carlins, on aprofitarem el paisatge per dinar envoltats dels grans representants de les Terres de l’Ebre, el riu Ebre i els Ports.Finalment, retornarem per l’antic camí de ferradura de les Murtes i les Marrades. Hores de marxa: 4h. 13 km.

 

Aspectes organitzatius:

-Allotjament: Dormir i mitja pensió a l’Hostal Ca l’Àngel, de El Pinell de Brai. Ja el coneixem de la darrera vegada i en vam quedar satisfets. Preu: 45 euros. Només tenen 24 places en habitacions de 2 i 3 persones, que s’adjudicaran per ordre de reserva. Si les superem, segurament caldrà anar a la Fonda Piqué, de Gandesa, de qualitat i preu similar, però amb un petit desplaçament.

-Desplaçament: Serà en autocar si hi ha prou gent per a omplir-lo. Pendent de confirmació, el preu pot rondar els 45 euros per persona, també depèn dels que siguem.

-Logística: Dissabte ens desplaçarem directament a Sant Carles de la Ràpita, esmorzarem en ruta, i caldrà que portem l’equipament i el dinar per a l’excursió en una motxilla a part de la resta d’equipatge. Per diumenge podeu portar el dinar, però mirarem de lligar la possibilitat de disposar de pícnic.

-Termini per a reservar: FINS EL DIMECRES 22 DE GENER, fent la paga de l'import total de la sortida de 90 euros a la secretaria del Centre. Després d’aquesta data, ja dependrà de la disponibilitat de places.

 

Dissabte 15 - JORNADA DE TREBALL A SANT ANIOL

Ple hivern a Sant Aniol. No entrebanca gens la fred perquè l’escalfor humana del voluntariat abriga el bell entorn.

Continuem amb deliri el camí del Refugi.

Participeu en la reconstrucció d’UN REFUGI AMB COS I ÀNIMA.

Possibilitat de dinar comunitari. Plat calent i cafè. Us heu d’apuntar com a molt tard el dia 12. Gràcies!

Trobada serà a les 7 del matí a la fleca de Montagut, davant de l’església. Però podeu pujar més tard , si així us convé. Allà ens trobareu.

Contacte: amicsdesantanioldaguja@gmail.com

 

Diumenge dia 16 de febrer - SORTIDA DE FALGARS AL SANTUARI DE CABRERA

VETERANS I GENT TRANQUIL·LA

Trobada a les 9:00 del matí de Correus a Banyoles.
Anirem en cotxe fins a Falgars. Allà travessarem una tanca, pujant per un turonet i seguirem el camí guiant-nos per les fites de pedra.
Ens aturarem a esmorzar veient ja de lluny el santuari de Cabrera damunt del single.
Arribarem al Molí de la Faja i seguirem la ruta, continuant per la pista fins que trobem la carretera que ens portarà prop del camí vell que hem de pujar, i que ens durà fins al santuari, on podrem gaudir dels paisatges que se'ns oferiran.
Per dinar, ens quedarem al restaurant del santuari per menjar l'arròs casolà de bona anomenada. Si us hi voleu apuntar, hi ha temps fins dimecres dia 12 de febrer ja que
ho hem d'encarregar.

Els interessats podeu trucar als telèfons:
Rafel: 629 350 631
Jordi: 609 707 931

 

Dijous, 20 de febrer - XERRADA SOBRE MAUTHAUSEN

a 2/4 de 8, xerrada sobre Mauthausen. Vindria Fernando Carnoso, membre de l' Amical Mauthausen.

Organitza, BANYOLES SOLIDÀRIA

 

Dissabte 22- GRAN TRAVESSIA DE LES GAVARRES

De Girona (el Gironès) a Monells (Baix Empordà), o sigui d’Oest a Est.

Aquesta proposta d’excursió és 100% gavarrenca on no hi falten els suros, els arboços, els brucs, les gatoses, de  reconegudes propietats, totes elles emprades des de l’antigor. En podem esmentar, entre altres: per fer taps i aïllaments, culleres i altres estris de la cuina, melmelades, encenalls per a les fornals, per socarrimar el porc, etc., respectivament.

Sortim, prop de Girona des de la carretera dels Àngels (Giv 6703) a uns 80 mts. sobre el nivell del mar. Ens enfilem per un corriol (paral·lel a la carretera al santuari) que en una horeta ens portarà fins a Can Pol, (seria hora d’esmorzar).

Travessem la carretera i baixem a la font d’en Lliure (de petit raig). Resseguim la riera del Celrè per abandonar-la, més endavant, i dirigir-nos a la font del Fetge que, segons la tradició, la seva   aigua era bona per aquest òrgan del cos. Reprenem la pujada, sempre enmig de la boscúria pròpia d’aquesta serralada, i creuem la pista que mena de Sant Mateu de Montnegre als Àngels. De nou i, per camí, passem pel costat de ca n’Estivalca, i encaminem les nostres passes fins a assolir el cim més alt de la nostra excursió: el puig de Montigalà (466 m). Cim privilegiat, amb bones vistes del Gironès, Baix Empordà i més. Serà un bon lloc per dinar de motxilla. Portem unes 4 i mitja, efectives.

Ben refets, prosseguim la ruta, ara ja, pràcticament tot de baixada. Si ens lleu podem fer un anar i venir a El Pedró de les Bruixes (lloc d’encanteri i de curiós rocam). De nou al camí, deixem el mas de can Pujades que pertany al llogarret de Montnegre fent una petita grimpada, i continuem baixant. Ara més per pista, fins a Monells, (47m), el nostre destí. Monells és un poble del Baix Empordà amb un reconegut nucli històric medieval amb la seva plaça Major, ben porxada, carrerons estrets de pedra, mirador, etc.

És l’hora del premi: visita cultural, cerveseta ...

El total aproximat de la sortida és d’unes 7 hores efectives i d’uns 550 m de pujada i uns 400 de baixada.

Guiatge: Joan Juliol

Cal apuntar-se a la secretaria per fer front a les despeses d’autocar. Com més aviat ho feu millor. Unes setmana abans ja se sabrà l’import.

 

Diumenge 23- MALEÏDA 1882, L’AVENTURA DE JACINT VERDAGUER A L’ANETO

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA DOCUMENTAL

HORA:                  19H

LLOC:                    AUDITORI DE L’ATENEU - BANYOLES

PREU:                   anticipada 8 euros- taquilla 9 euros

L’any 1882 Jacint Verdaguer es va proposar l’ascensió a l’Aneto partint a peu de la Seu d’Urgell, una proesa impossible?

L’any  2012 una colla de gent il·lusionada i somniadora va proposar la reconstrucció del refugi de Sant Aniol d’Aguja que en  aquelles dates estava totalment en ruïnes, una empresa impossible?

Vine a veure la pel·lícula que recrea amb absoluta fidelitat l’itinerari que va seguir Jacint Verdaguer en el seu ascens a la Maleïda (Aneto) l’any 1882. A través dels versos del poeta  l’espectador descobreix un Verdaguer desconegut, l’aventurer, explorador i excursionista, pioner a casa nostra. El documental reprodueix les condicions, la vestimenta, els equips de muntanya de l’època i l’ambient de finals del S.XIX en els pobles per on va passar de l'Alt Urgell, Pallars i Aran.

Comptarem amb la presència del director de la pel·lícula, Albert Naudín, i algun dels principals actors.

La recaptació de les entrades servirà per ajudar a les obres de recuperació del refugi i per cobrir despeses de la filmació de la pel·lícula a parts iguals.

Gràcies per col·laborar i a gaudir de Verdaguer i el Pirineu!